PŘEDSTAVUJEME NOMINOVANÝ FILM 20. MFOF

Dokumentární film Jen vítr ve vlasech odhalí příběhy tří žen, které jsou na cestě za svým cílem. Žena nemusí být definována jako něžná nebo drsná, ale tyto vlastnosti se mohou vzájemně doplňovat a pomáhat jim růst na jejich cestě.

Režisérka Kristína Turčanová má ráda adrenalinové sporty. Téma ženskosti ve fyzicky náročných situacích si vybrala proto, protože jako žena ví, jak těžké může být soustředit se na svůj cíl v poli vedeném muži. Prostřednictvím respondentů nahlíží do mýtů o ženském těle a duši a zjišťuje, zda existuje nějaká hranice mezi křehkou ženou a ženou bojovnicí. Co vlastně znamená být ženou ve fyzicky náročných podmínkách. Film nám ukazuje příběhy tří žen, které se zajímají o adrenalinové sporty netypické pro ženské pohlaví provozované většinou v extrémních horských podmínkách. Film sleduje cestu každé z žen, které bojují s určitými předsudky svého okolí. Cílem vizuální stránky filmu je zaměřit se na detaily s důrazem na konkrétní emoce, pracovat s živlem přírody, který je další postavou filmu.

Kristína Turčanová pochází z Banské Bystrice, kde vystudovala dokumentární režii na Akademii umění v Banské Bystrici. Také půl roku studovala kinematografii v Lodži a v Portu. Přitahují ji neprobádaná místa a duše lidí, které na své cestě potkává. Život v blízkosti přírody a pozorování světa v jejím okolí je největší součástí její práce. Kristína se zaměřuje na lidské hodnoty, točí filmy, které jsou ji tématicky blízké. Její filmy vás zavedou do přírodního prostředí, ve kterém lidé nevystupují jako kontrastní prvek, ale jako postavy přímo ovlivněné přírodou.