Tádžikistán a království Mustang ve filmech

V lednovém dílu Dobrodružství před kamerou se vydáme do Tádžikistánu a do království Mustang. Dívejte se s námi v sobotu 11.1. ve 20:05 na TV Noe nebo živě ZDE.

Tádžikistán na křídle, to je název snímku Jana Svobody, ve kterém nám přiblíží svůj roztomilý příběh o krajním přístupu k paraglidovému létaní v podmínkách velehor. Pohyb osamoceného pilota – jak po zemi, tak i ve vzduchu – definují vrcholky Pamíru. Jediným stálým společníkem je jeho křídlo, které neustále vzbuzuje zvědavost a stává se tak vstupenkou mezi místní. Jan Svoboda, pilot: „Na některých místech, když přistanete, jste neviditelný. Ale jsou země, kde vás po přistání zdraví chlápci se sapíkama a vtipkujou: „Nesestřelil jsem tě“. Můžete být terorista, špión, uprchlík, ale nakonec se spokojí s tím, že jste pro ně prostě jen zajímavej neškodnej blázen, což je dobré prokázat co nejdřív.“

V dokumentu režiséra Miloše Brunnera se vydáme do Nepálu, konkrétně do království Mustang. Samotný Mustang leží úplně na severu Nepálu, kde tvoří výrazný výběžek obklopený územím Tibetu. Je to náhorní plošina ležící ve výšce přes 3000 m.n.m. a vyznačuje se velmi drsným a suchým klimatem.
Přes území Mustangu od pradávna putovaly z Tibetu do Indie karavany se solí. Proto zde již v raném středověku existovala řada menších království. Ta se podařilo sjednotit ve 14. století králi Ame Pálovi, kdy se královské sídlo přemístilo do Lo Manthangu . Království si zachovalo nezávislost díky své izolovanosti i díky skvělé obchodní taktice. Při tibetsko-nepálské válce v roce 1790 se Mustang rozhodl přidat na stranu Nepálu – od té doby je uváděn jako součást této země.